In de praktijk wordt gewerkt vanuit verschillende behandelmethoden. Hieronder vind je informatie over een aantal van deze methoden. Omdat het vaak een hele mond vol is, worden veel behandelmethodieken met afkortingen aangeduid.
CGT (Cognitieve gedragstherapie)
In de Cognitieve gedragstherapie ga je ervan uit dat negatieve gevoelens niet ontstaan door een gebeurtenis, maar door de manier waarop iemand die gebeurtenis interpreteert. In cognitieve gedragstherapie ga je je gedachten onderzoeken en toetsen of je interpretaties wel juist zijn. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verminderen, waardoor je ook ander gedrag kunt laten zien. Voor meer informatie zie de website van de Vereniging Gedragstherapie en Cognitieve Therapie: www.vgct.nl.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
EMDR is van oorsprong een behandeling voor het verminderen van de klachten na een traumatische gebeurtenis. In de loop van de jaren is deze manier van behandelen ook heel effectief gebleken bij onder andere angsten en een negatief zelfbeeld. Voor meer informatie zie de website van de Vereniging EMDR Nederland: www.emdr.nl.
Schemagerichte Therapie (SFT)
Schemagerichte therapie gaat niet in op de actuele klacht, maar op de onderliggende denkpatronen en gedragspatronen die als een rode draad door het leven lopen. Het is een effectieve therapie voor mensen met hardnekkige angst- of stemmingsklachten en/of langdurige problemen in het persoonlijk functioneren (persoonlijkheidsproblematiek).
In een schemagerichte therapie onderzoek je samen met je therapeut welke schema’s verband houden met jouw problemen. Je leert om de invloed van deze schema’s af te zwakken en andere schema’s op te bouwen. Deels wordt hierbij gebruikt gemaakt van technieken uit de cognitieve gedragstherapie.
MBT (Mentalisation Based Treatment)
Mentaliseren kan iedereen. Het betekent het aandacht hebben voor je eigen binnenwereld (gevoel, gedachtes, neiging om te doen enzovoorts) en ook voor die van de ander. Als de spanning toeneemt, met name bij mensen die het dichtst bij staan, verliezen we het vermogen tot mentaliseren ook allemaal wel eens. Wat kan gebeuren is dat je doorschiet naar afstand nemen van je gevoel (in je hoofd gaan zitten bijvoorbeeld) of dat je juist overspoeld wordt door je emoties. Vaak zijn er bepaalde patronen te ontdekken in wanneer het ‘mis gaat’. Je ontwikkelt dit mentaliserend vermogen al vroeg in je jeugd. Wanneer er problemen zijn geweest in de hechting kan het zijn dat je bij regelmatig doorschiet naar het niet voelen of de overspoeling. In Mentaliseren Bevorderende Therapie leer je stapje voor stapje bij meer spanning te kunnen blijven mentaliseren. In het contact met je therapeut kun je oefenen met je patronen.
Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)
Deze psychologische behandeling helpt om pijnlijke gevoelens en gedachten te veranderen. In het bijzonder is de behandeling gericht op herinneringen aan, gedachten en gevoelens over de traumatische gebeurtenis. Hierbij is veel ruimte voor imaginaire exposure, schrijfopdrachten en betekenisverlening.
Je kunt meer lezen over BEPP op deze website.
Mindfulness
Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijg je zaken maar half mee en doe je (te) veel op de automatische piloot. Hierdoor reageer je op een manier op je omgeving, waar je zelf, en ook je omgeving, last van kan hebben.
Mindfulness heeft een duidelijke plaats binnen de psychologie gekregen. Het is aangetoond dat mindfulness helpt om stress en piekeren te verminderen. Het toepassen van mindfulness levert ook goede resultaten bij de aanpak van neerslachtigheid en angsten, en heeft een positief effect op het verbeteren van de concentratie. Mindfulness is ook onderdeel van ons eHealth aanbod van Therapieland.