CGT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van niet-werkende denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen zoals angst en depressie. Het is gebaseerd op de vooronderstelling dat onze gedachten, emoties en gedragingen met elkaar verbonden zijn.
Bij CGT gaan we ervan uit dat niet zozeer de situaties zelf, maar hoe we die situaties interpreteren, onze emoties beïnvloeden. Deze interpretaties zijn gebaseerd op onze kernovertuigingen en schema’s: dit zijn diepgewortelde manieren van denken die ontstaan zijn door ervaringen van vroeger.
Gedachten, Gevoelens en Gedrag
Wanneer we iets meemaken, roepen onze automatische gedachten (die uit deze schema’s komen) bepaalde emoties, gevoelens en lichamelijke reacties op. Of het nou om bewuste of onbewuste gedachten gaat, ze zijn van sterke invloed op je gevoelens. Je gevoelens worden bijvoorbeeld beïnvloed door je eigen opvattingen over bepaalde onderwerpen, of door herinneringen uit je jeugd. Maar ook je zelfbeeld speelt hierbij een rol.
Onze gevoelens beïnvloeden weer ons gedrag. En als ons gedrag deze niet-helpende denkpatronen blijft voeden, ontstaat er een zichzelf versterkende cyclus.
Bij CGT staat het identificeren en uitdagen van negatieve gedachten en overtuigingen centraal. Je leert vaardigheden aan om niet-helpende gedachten of gedrag om te buigen naar realistische gedachten en positief gedrag. Op deze manier hebben jouw gedachten minder invloed op hoe je je voelt. Deze positievere gevoelens hebben op hun beurt weer invloed op je gedrag en gedragspatronen.
De negatieve cyclus van niet-werkende gedachten leer je te doorbreken door:
★ Het bewustzijn van de verbanden tussen gedachten, emoties en gedrag te vergroten.
★ Irrationele of vervormde gedachten en overtuigingen te identificeren en uit te dagen.
★ Het niet-helpend gedrag te veranderen dat de problemen in stand houdt.
Voor meer informatie zie de website van de Vereniging Gedragstherapie en Cognitieve Therapie: www.vgct.nl.